Cursa pentru cel mai bun model IA devine din ce în ce mai aprigă

Cursa pentru cel mai bun model IA devine din ce în ce mai aprigă

Howdy Dragi Sigmariteni

Odată cu cursa aprigă pentru inteligența artificială, pe piață apar tot mai multe modele, iar investițiile în IA devin tot mai frecvente. Programatorii suferă de burn-out, iar pe piață apar cărți generate cu ajutorul IA care conțin informații potențial false și “dăunătoare”. În plus față de modelele generale, au apărut modele dedicate medicinei, iar investițiile în startup-uri care încearcă să eficientizeze modul în care facem teste sanguine sunt în creștere, iar OpenAi a dezvăluit nou ChatGPT . De asemenea, unii tineri din generația Z au găsit metode pentru ca să evite să

ChatGPT 4o și update-ul care poate schimba totul

Pe data de 13 Mai, OpenAI a dezvăluit noul său model, ChatGPT 4o, care integrează toate posibilitățile ChatGPT4, plus un update major modului în care acesta procesează audio, text și video. Noul update va face posibil o interacțiune mai omenească cu noul model, adăugând un ton conversațional și reducând timpul de răspuns al acestuia într-un mod radical.

Adobe Firefly 3

Adobe recent a lansat noul său model de gen AI, Firefly 3. Gigantul susține că este cel mai bun model Adobe de până acum. Adobe a antrenat modelul pe imagini de pe Adobe Stocks. Chiar și pe imagini generate, chiar dacă unii consideră o astfel de alternativă ca “spălarea de imagini”. Noile lui tool-uri, printre care se numără și așa numitul Image 3, îi permit modelului să genereze o gamă mai largă de culori și fundaluri. Astea sunt unele din noile features ale Image 3:

  • Generate Background - care înlocuiește fundalul imaginii
  • Generate Similar - oferă variații pe o porțiune a imagini
  • Enhance Detail - ajustează imaginile pentru o claritate mai bună
Model: Firefly V3 Source: Adobe Community
Firefly V3, Adobe Community

Microsoft Phi-3

Noua familie Phi-3 este o serie de modele create de Microsoft. Aceștia au dezvoltat modele Phi-3 folosind cea mai eficientă tehnologie, SLM-uri (Small Language Models). Phi-3 sunt cele mai performante modele SLM, întrecând modele de aceeași mărime într-o varietate de teste de limbaj, gândire, programare și matematică. Familia Phi-3 conține 4 modele, printre care:

  • Phi-3 Mini-4k-In, care are 4k de token-uri
  • Phi-3 Mini-128k-In, care are 128k de token-uri
  • Phi-3 Small
  • Phi-3 Medium

În plus aceștia zic că Phi-3 a fost dezvoltat în conformitate cu Microsoft Resposible IA Standard, care conține cele 6 principii: transparență, egalitate, siguranță, securitate, incluziune și responsabilitate și sugerează că modelul a trecut printr-o verificare riguroasă de evaluare pentru a atinge toate cerințele impuse de aceștia.

Google și generarea moleculelor 3D

Noul model Google AlphaFold 3, poate genera structura 3D a unui input de liste de molecule. Acesta poate create molecule mari ca cele de proteină, DNA, RNA și  molecule mici. Modelul poate insera modificări chimice acestor molecule care controlează funcționarea sănătoasă a celulelor, care perturbate pot duce la boli sau infecții.  Acesta are o acuratețe cu 50% mai mare ca metodele tradiționale conform testelor PoseBuster, care poate duce la prezicerea și înțelegerea aspectelor răspunsurilor sistemului imunitar și crearea de noi anticorpi pentru diferite boli.

Meta și Llama-3 fiind Open-Source

Noul model al Meta AI, cunoscut și ca Facebook, a lansat noul său model Llama-3 Open-Source. Această acțiune de a oferi modelul Llama-3 Open-Source aduce gigantului și noului său model un fler de inovație care ar putea inspira alți dezvoltatori.

Microsoft VASA-1

Microsoft a lansat un model care poate dintr-o imagine și un audio să animeze fața persoanei din imagine. Visual affective skills (VAS), produce nu doar mișcări de buze, dar generează și o gamă largă de mișcări ale feței și mișcări realiste ale capului. Modelul este unul din cele mai bune de acest fel, dar care pare “creepy” dintr-o parte și care ridică semne de întrebare legate de Deep Fakes și răspândirea falsurilor în online.

Augment și investiția fostului CEO Google

Augment, un rival al GitHub Copilot, a apărut de nicăieri cu o investiție de 252 milioane de dolari. Printre investitori se numără și fostul CEO Google, Eric Schmidt. Startupul crede că în viitorul apropiați toți programatorii vor folosi IA în job-ul de zi cu zi. Însă Augment nu este singurul startup care încearcă dezvoltarea, iar piața este una aridă și doar viitorul va arăta rezultatele acestor startupuri.

OpenAI și noile funcții ale API-ului

La data de 23 aprilie, OpenAI a lansat un nou set de caracteristici pentru clienții care le folosesc API-ul. Printre noile funcții ale API-ului se numără Private Link, care oferă o comunicară directă între OpenAI și Azure, îmbunătățind securitatea acestuia. Project features ce oferă mai mult control asupra proiectelor, îmbunătățirea asitenților API printre care se numără căutarea eficientă și răspuns în timp real. Aceste funcții caută să îmbunătățească experiența clienților care folosesc serviciile OpenAI.

Noul Board pentru siguranța IA

Directorii celor mai mari companii tech s-au unit pentru a crea un consiliu pentru dezvoltarea sigură a IA. Printre aceștia se numără Sam Altman, CEO-ul Open AI, cel al Alphabet, cunoscut și ca Google, Microsoft și Nvidia. După spusele oficialilor americani, acesta este menit să minimizeze riscul ca inteligența artificială să aducă daune societății.

Un nou fail sau succes în medicină?

Noul startup Karius, care se specializează în testarea sângelui cu ajutorul inteligenței artificiale, după o rundă de investiții a ridicat circa 100 milioane de dolari. Compania și-a propus să reducă timpul în care o testare a sângelui are loc în spitale. Noul startup poate detecta infecțiile în mai puțin de 26 de ore, ceea ce este un rezultat mai rapid decât metodele actuale.

Programatorii suferă burn-outuri după cursa pentru IA

După spusele mai multor programatori, citat de pe CNBC, aceștia petrec chiar și weekenduri lucrând pentru ca compania să nu piardă cursa pentru înarmarea cu IA. Un programator de la Amazon a relatat că anul trecut, după o săptămână de lucru era gata să se odihnească în weekend cu prietenii când un mesaj de pe Slack l-a anunțat că are de livrat un proiect până luni la ora 6 dimineața. Acesta este doar unul din exemplele prin care companiile încearcă să nu piardă cursa pentru dezvoltarea celui mai bun model de IA.

Intel și cel mai mare sistem Neuromorphic

Computerizarea Neuromorphică este o metodă de analiză a calculatoarelor care simulează structura și funcționarea creierului uman.  Sistemul, denumit și Hala Point, este destinat dezvoltării IA într-un mod mai sustenabil, relatează Intel, din cauza costurilor care cresc zi de zi pentru dezvoltarea IA. Hala Point folosește procesoare Intel Loihi 2 și are o capacitate neuronală de 10 ori mai mare și de o performanță de 12 ori mai bună ca Pohoiki Springs, vechiul sistem al Intel.

Producătorul de chipuri TSMC trece peste venitul prognozat

Compania din Taiwan, TSMC,  a întrecut venitul prognozat de 18 bilioane de dolari americani(cca. 582.94 dolari Taiwanezi). La moment, acesta este cel mai mare producător de chip-uri din lume. Creșterea venitului se datorează cererii constante de dezvoltare a sistemelor pentru IA care sunt în continuă creștere. Acestia șe așteaptă la o creștere dublă a venitului datorită acesteia.

Industria IA va folosi mai multă energie ca India

Recent, una din cele mai implicate companii în dezvoltarea chipurilor, ARM, a anunțat că dezvoltarea continuă a industriei inteligenței artificiale va duce la un consum mai mare decât cel al Indiei, până în 2030. ARM este compania care deține drepturile pentru structura procesoarelor arm, ca cele folosite în telefoane, sau seria M de la Apple și cele Snapdragon.

Microsoft și creșterea radicală a investițiilor în infrastructura tech

Microsoft a cheltuit 11 miliarde de dolari, cu 66% mai mult ca aceeași perioadă a anului trecut. Însă aceștia au declarat că nu inteționează să se oprească. Conform profitului, aceștia au încăsat 26.7 miliarde de dolari doar din serviciul cloud al acestora, Azure.

Apple plănuiește crearea propriului chip AI

Apple lucrează la propriile chipuri AI pentru a rula modele IA în data centers. Proiectul ACDC(Apple Chips in Data Center) este focusat pe îmbunătățirea expertizei companiei în acest domeniu. Aceștia nu au un model LLM custom, în comparație cu alte companii tech, iar cel mai probabil aceștia dezvoltă chipurile pentru rularea  modelelor IA, decât pentru antrenarea acestora.

IA poate prezice orientare politică

Oamenii de știință avertizează că recunoașterea facială devină mai periculasă decât ar părea. După un studiu, citat de pe Fox News, oamenii de știință au depistat că inteligența artificială poate detecta  orientarea politică a unei persoane după o imagine a acesteia.

Cum cei din generația Z au evitat să-și piardă joburile

Tinerii din generația Z au adoptat o nouă metodă de a evita ca job-urile lor să fie înlocuite cu ajutorul IA. Aceștia au început să se orienteze spre cariere ale joburilor "'blue-collar”. Blue-collar este un termen folosit pentru a descriere joburile care au nevoie de muncă manuală sau o abilitate care nu poate fi înlocuită de IA.

Apariția cărților care te pot intoxica, la propriu

Conform site-ul Vox, în online au apărut o serie de cărți care te-ar ajuta la diferențierea ciupercilor otrăvitoare de cele comestibile. Dar, după o mică cercetare, cărțile par generate de inteligența artificială, oferind detalii false, chiar și invetând ciuperci care nu ar exista.

Discussion

Community guidelines