Ești gata să fii înlocuit? Motivul care poate duce la dispariția a mii de joburi

Ești gata să fii înlocuit? Motivul care poate duce la dispariția a mii de joburi

Howdy Dragi Sigmariteni

Ultima lună a adus pe fondul internațional o mulțime de noutăți în lumea Inteligenței Artificiale. De la Devin și SIMA, noul server DGX-1 V100 și modelul GH200 de la Nvidia până la Elon Musk și conflictul cu OpenAI și AGI, arena internațională se așteaptă la o mulțime de apariții neașteptate în următoarea vreme de la lumea Tech.

Devin

Cea mai neașteptată noutate a fost Devin, un model AI care poate înlocui inginerii software în scrierea codului și care poate minimiza timpul folosit de programator pentru aceasta. DevinAI a reușit să obțină 13.8% la SWE-bench, un test prin care se poate testa capacitatea modelelor de a rezolva probleme, în comparație cu 1.7% obținute de ChatGPT 4 și 4.8% de Claude 2. Se crede că acest număr va crește major, ajungând chiar până la 50 de procente în timpul apropiat. Apariția uneltelor de acest fel va eficientiza munca programatorilor, înlocuind necesitatea de a scrie cod manual, economisind timpul unui programator.

Sima

Vorbind de apariția toolurilor, Scalable Instructable Multiworld Agent, pe scurt SIMA, un nou proiect marca Google DeepMind, un agent AI care a învățat să se joace la PC. Acesta a fost antrenat pentru a înțelege mediul 3D și a se putea adapta mediului în continuă schimbare a jocurilor. DeepMind descrie jocurile ca un punct cheie în dezvoltarea sistemelor AI, datorită lumii și obiectivelor în continuă schimbare și cu medii de învățare bogate.

Sora

După 1 lună de la lansare, artiștii vizuali au început să lanseze clipurile generate cu ajutorul noului AI model, Sora. Aceștia au generat clipuri de 1 minut, de la istoria omului balon, la crearea a noi animale și a oamenilor sirene, experții au descris proiectul Sora ca un potențial enorm pentru dezvoltarea artei vizuale și cinematografiei.

Apple și Gemini AI

Se pare că planurile Apple de a-și crea propriul model de AI au eșuat. CEO-ul Apple, Tim Cook, a fost văzut cu CEO-ul Google, Sundar Pichai, vorbind. Se presupune că aceștia doi pregătesc o colaborare prin care Apple va putea folosi modelul Gemini în deviceurile proprii.

Nvidia și cel mai puternic server

Nvidia a anunțat lansarea celui mai puternic server pentru antrenarea modelelor AI, DGX V-100 și un nou chip GH200. DGX V-100, după cum este descris de producător, este de 32 de ori mai puternic decât un CPU și relatează că va reduce timpul de antrenare de la câteva săptămâni la doar câteva zile, ceea ce va deschide noi oportunități și va deschide ușa spre rezolvarea a noi probleme cu ajutorul inteligenței artificiale.

Elon Musk și Open AI

Elon Musk a dat în judecată OpenAI datorită ultimelor acțiuni făcute de aceștia. Musk, co-fondator al OpenAI a scris pe Twitter că va anula judecata dacă gigantul tech își va schimba denumirea din OpenAI în ClosedAI. Acesta relatează că compania a deviat de la scopul inițial de a promova inteligența artificială ca un lucru ce poate ajuta omenirea, dar nu să o înlocuiască. În apărarea sa, CEO-ul OpenAI, Sam Altman relatează că Musk a dorit ca OpenAI să devină parte a Holdingului Tesla, însă aceasta nu a avut loc, iar Elon s-a resemnat și a plecat din companie.

Ultimele noutăți de pe piață arată că ne îndreptăm cu pași grăbiți către AGI, dar experții din domeniu consideră că acesta nu este un lucru rău, dar care va mări numărul de joburi vacante în mai multe domenii, chiar și în cel IT. Aceștia consideră că vor fi înlocuiți cei care nu vor folosi uneltele de pe piață pentru a-și automatiza și eficientiza lucrurile.

Discussion

Community guidelines